Tentoonstelling

Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928

100 jaar De Ploeg

26 mei 2018 t/m 04 november 2018

In 2018 is het honderd jaar geleden dat een groep jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg opricht. Ter gelegenheid daarvan presenteert het Groninger Museum van 26 mei t/m 4 november de grote overzichtstentoonstelling Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928. Centraal staat het spannende culturele klimaat in Groningen aan het begin van de 20ste eeuw waarbinnen De Ploeg is ontstaan. 

Honderd jaar geleden vond een groep jonge Groningse kunstenaars dat de schilderkunst drastisch moest veranderen. Jan Altink, Johan Dijkstra, Jan Wiegers, Alida Pott en nog een aantal kunstenaars verenigden zich en noemden zichzelf De Ploeg, omdat ze vonden dat de Groningse kunst moest worden ‘omgeploegd’. Het Groninger Museum laat in de tentoonstelling ‘Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928’ zien hoe groot die verandering in de schilderkunst werd. 

Bekijk de ruim 250 kleurrijke werken, van schilderijen tot drukwerk, maar ook bijzonder filmmateriaal of beluister De Ploegmuziek. De schilderijen van Vincent van Gogh en Ernst Ludwig Kirchner die in de tentoonstelling zijn opgenomen, laten zien dat zij een bron van inspiratie waren voor de De Ploeg-leden. Verwacht felle kleuren, grote contrasten en uiteenlopende stijlen in de tentoonstelling ‘Avant-garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928’, te zien t/m 4 november 2018 in het Groninger Museum. 

Het ontstaan van De Ploeg in 1918 
Kunstkring De Ploeg ontstond in juni 1918 als reactie op de “Tentoonstelling van werk van Groningsche Kunstenaars” in het Kunstlievend Genootschap Pictura. Hierbij was een groot aantal jonge kunstenaars niet uitgenodigd. Voor schilders zoals Jan Wiegers, Jan Altink en Johan Dijkstra was het duidelijk dat de negentiende-eeuwse schilderkunstige idealen afgeschud moesten worden. Zij zochten aansluiting bij meer contemporaine ontwikkelingen in de beeldende kunst. Het toeval zou hen daarbij een handje helpen. Jan Wiegers die gedurende een gezondheidskuur in Davos (1920-1921) in Zwitserland bevriend was geraakt met Ernst Ludwig Kirchner, introduceerde in Groningen een schilderkunst, die verwant is aan het Duitse expressionisme. 

Publicatie bij de tentoonstelling 
Bij de tentoonstelling is het boek Avant- garde in Groningen. De Ploeg 1918-1928 verschenen, waarin niet alleen het ontstaan maar ook de voorgeschiedenis van De Ploeg aan bod komt. 
De publicatie komt tot stand vanuit een samenwerking van het Groninger Museum met de Stichting 100 jaar De Ploeg en WBOOKS. Het boek verschijnt voorafgaand aan de tentoonstelling tijdens de Boekenweek in maart 2018. 

Veel extra activiteiten rond 100 jaar De Ploeg in 2018 
De tentoonstelling zal in 2018 het middelpunt zijn van een grote manifestatie met talloze activiteiten rond De Ploeg. Rond het jubileum zullen er veel activiteiten zijn in de stad en provincie Groningen, zoals symposia, muziekvoorstellingen en wandelroutes. De coördinatie van deze activiteiten is in handen van Stichting 100 jaar De Ploeg. Bekijk de website www.deploeg100jaar.nl voor de activiteitenagenda.

Boek 100 jaar De Ploeg

      Bestel hier