Alessandro Mendini

Hoofdarchitect

Hoofdarchitect van het Groninger Museum Alessandro Mendini werd geboren in 1931 en is een veelzijdig man. Hij studeerde architectuur aan de Technische Hogeschool in Milaan en naast architect is hij ook designer, kunstenaar theoreticus en dichter. Na zijn studie werd Mendini hoofdredacteur van enkele vaktijdschriften, daarin gaf hij zijn ideeën over kunst en architectuur weer. In 1977 werd Mendini lid van Alchimia; Een avant-gardistische ontwerpersgroep.

Het Groninger Museum zocht naar een architect voor een nieuw gebouw, na een grote schenking in 1994. Een tentoonstelling van Mendini’s werk werd in 1988 gepresenteerd. Daarin kwam zijn veelzijdigheid goed naar voren en het publiek werd overtuigd van Mendini’s kunnen. Mendini werd hoofdarchitect van het nieuwe museumgebouw.

Decoratief hart
Mendini zag het ontwerpen van het nieuwe gebouw als een chirugische operatie. Daarbij zou het museumgebouw het nieuwe hart van Groningen worden. Een nieuw decoratief kunsthart, dat afwijkt van de omgeving, dat later als de motor van de stad zou worden.

In 2010 is het museumgebouw gerevitaliseerd. Ook daarbij was Mendini betrokken. Om het gebouw beter tot zijn recht te laten komen zijn, nieuwe accenten door onder andere Mendini zelf toegevoegd. Oude accenten zijn zó gerevitaliseerd dat het museum nog lange tijd zal zijn zoals de architecten in 1994 voor ogen hadden.

  • Entreehal Groninger Museum - Foto: Marten de Leeuw © Groninger Museum