De Ploeg in het Groninger Museum

Verhaal op zaal: conservator Mariëtta Jansen

Permanent is de collectie De Ploeg te zien in het Groninger Museum. Tijdens de Museumnacht zal conservator Mariëtta Jansen in de tentoonstellingszalen een toelichting geven op het werk van De Ploeg.

Kunstenaarsvereniging De Ploeg werd in 1918 opgericht als reactie op het artistieke klimaat in de stad Groningen. Een aantal jongere kunstenaars was van mening dat de mogelijkheden om te exposeren en zich te ontwikkelen te beperkt waren. Zij hoopten door samenwerking  tentoonstellingen te kunnen organiseren van de leden en daarnaast kunstenaars en publiek kennis te laten maken met nieuwste ontwikkelingen op het gebied van beeldende kunst, architectuur, literatuur in de vorm van exposities en lezingen.

Tot de initiatiefnemers behoorden Jan Wiegers, Johan Dijkstra, George Martens en Jan Altink. De laatste bedacht de verenigingsnaam. Hij vond dat aan de moderne kunst in Groningen nog veel terrein moest worden ontgonnen. Daarom stelde hij de naam De Ploeg voor. Mariëtta Jansen geeft tijdens de Museumnacht toelichting op deze tentoonstelling.

Locatie: De Collectie, Groninger Museum
Datum: 9 september 2017