Tentoonstelling

Memphis Design in collectietentoonstelling

16 januari 2017 t/m 31 december 2018

Op een avond in december 1980 riep de Italiaanse designer Ettore Sottsass een internationaal gezelschap van jonge ontwerpers bij elkaar. Dit was het moment waarop de Memphis groep ontstond. Hun doel was om spannend design te maken met felle kleuren, asymmetrische vormen en met combinaties van goedkope en dure materialen. Memphis gaf het Groninger Museum de aanzet tot een nieuw verzamelgebied: modern design. Alessandro Mendini, die ook een ontwerp voor Memphis heeft gemaakt, creëerde tien jaar later het gebouw van het Groninger Museum in deze stijl.

Nieuwe aanwinst: Memphis schaal van David Bowie
Het Groninger Museum heeft een nieuwe aanwinst: een fruitschaal uit de kunstcollectie van David Bowie, ontworpen door Nathalie Du Pasquier. Deze schaal is een onderdeel van de reeks Objects fort he electronic age, die Du Pasquier samen met haar echtgenoot George James Sowden bedacht in 1983. Zij waren beide medeoprichters van de Memphis groep.

Memphis keramiek in het Info Center
In het Info Center zijn nu enkele ontwerpen van Matteo Thun en Marco Zanini zijn te zien. Matteo Thun is een van de specialisten op keramiekgebied bij de Memphis groep. Er is ook een werk te zien van de Japanner Masanori Umeda die heel symmetrische ontwerpen maakt.

De collectie Memphis design van het Groninger Museum
In de tentoonstelling De Collectie is één zaal volledig gevuld met het vrolijk gekleurde design van Memphis en Mendini.  De poëtische uitstraling, de heldere kleuren, speelse vormen en versieringen van de meubels, glas en lampen roepen allerlei associaties op. Ook humor en ironie spelen een belangrijke rol in Memphis design.

  • Memphis Design, de Collectie, foto: Marten de Leeuw
  • Memphis Design, de Collectie, foto: Marten de Leeuw
  • Memphis Design, de Collectie, foto: Marten de Leeuw