Tendensen - De Ploeg na 1928

26 mei 2018 t/m 20 januari 2019

De tentoonstelling laat zien hoe een aantal leden van kunstenaarsgenootschap De Ploeg aansluiting zocht bij moderne richtingen in de kunst, na de hoogtijjaren.

Kunstkring De Ploeg wordt in 1918 opgericht op initiatief van een aantal Groninger kunstenaars waaronder Jan Wiegers, Jan Altink en Johan Dijkstra. Het initiatief komt in een artistieke stroomversnelling als Wiegers tijdens een gezondheidskuur in Davos in 1920 bevriend raakt met de Duitse expressionistische kunstenaar Ernst Ludwig Kirchner. Kirchner ’s felle kleuren en robuuste vormen inspireren Wiegers in belangrijke mate. Het blijkt een invloed die een belangrijke impuls geeft aan het ontstaan van een kleurrijk Groninger expressionisme. Zo treedt in de periode 1918-1928 de moderne kunst definitief Groningen binnen. Naderhand neemt de avant-gardistische intensiteit af, maar De Ploeg blijkt de akkers daadwerkelijk tot ontginning te hebben gebracht. Duidelijk wordt dat een aantal leden van De Ploeg open staat voor vernieuwing in de kunst. De tentoonstelling Tendensen - De Ploeg na 1928 laat werk zien van Jan Altink, Jannes de Vries, Ekke Kleima, Jan Wiegers, Hendrik Nicolaas Werkman, Jan Jordens, Job Hansen, Wobbe Alkema en Jan van der Zee.

• Jan Altink, Kerkje te Oostum, 1958, bruikleen collectie Stichting De Ploeg
  • H.N. Werkman, Draaideur van het postkantoor 2, 1941, collectie Groninger Museum
  • Jan Wiegers, Odalisque, 1944, collectie Groninger Museum
  • Jan van der Zee, Stad, 1973, collectie Groninger Museum