Geschiedenis van het museumgebouw

  • Overzicht Groninger Museum. Foto: Ralph Richter © Groninger Museum

Het Groninger Museum bestaat sinds 1874 en heette oorspronkelijk het Provinciaal Kabinet van Oudheden. De basis voor dit Kabinet van Oudheden werd al eerder gelegd, in 1847, met het Museum van Germaanse Oudheden, dat Hendrikus Octavianus Feith in de Universiteitsbibliotheek Groningen begon. In 1894 kreeg het Groninger Museum een eigen gebouw aan de Praediniussingel in Groningen.

Nieuw gebouw
In 1987 schonk de N.V. Nederlandse Gasunie 25 miljoen gulden aan de gemeente Groningen. Daardoor werd het mogelijk om een compleet nieuw gebouw te realiseren. Het oude gebouw voldeed niet meer aan de museale eisen van die tijd.

Toenmalig museumdirecteur Frans Haks koos al vrij snel Alessandro Mendini als architect. Hij beschouwde hem als een duizendpoot en overtuigde iedereen van Mendini’s artistieke mogelijkheden en veelzijdigheid. Samen kwamen Haks en Mendini tot een programma van eisen.

Opnieuw aangepakt
Sinds 1994 stelt het Groninger Museum kunst tentoon in een postmodern gebouw, al was in 2010 het museum een aantal maanden dicht. In die periode werd gewerkt aan de revitalisering van het gebouw. Zowel de binnen- als buitenkant van het museumgebouw zijn toen opnieuw aangepakt. Sindsdien kent het gebouw weer de glans van haar oorspronkelijke staat.

Verschillende designers hebben bijgedragen aan het verbeterde gebouw. Dit waren Studio Job, Maarten Baas, de Spaanse Jaime Hayon en Allessandro Mendini. Sinds de revitalisatie kent het museum dan ook vernieuwde ruimtes. De ‘Job Lounge’, een ontvangstruimte, een nieuw restaurant en een innovatief informatiecentrum zijn zeker een bezoekje waard.