Info Center

  • Info Center - Groninger Museum
  • Atelier - Info Center - Groninger Museum
  • Ontdekkingsruimte - Info Center - Groninger Museum

In het Info Center dat ontworpen is door de Spaanse ontwerper Jaime Hayon staat een bijzonder gevormde tafel met meerdere armen en geïntegreerde computers, waar bezoekers allerlei extra informatie bij de tentoonstellingen of over de collectie kunnen bekijken. Rondom staan loungeachtige stoelen om op je gemak een van de vele kunsttijdschriften te lezen. Alle meubels en de schitterende marmeren vloer zijn speciaal voor deze ruimte ontworpen. Spiegels maken het Info Center af; ze weerkaatsen de golven in het Verbindingskanaal en laten zo het exterieur een spel spelen met de ruimte binnen.

Het atelier en de ontdekkingsruimte werden in oktober 2015 toegevoegd aan het Info Center. Ook deze ruimtes werden door Jaime Hayon bedacht en ontwikkeld.

Topstukkenbrowser

In de centrale tafel ligt een groot multitouchscreen: de zogenaamde topstukkenbrowser. Thema’s en dwarsverbanden in de collectie van het Groninger Museum kunnen hierin spelenderwijs bekeken worden. Meerdere personen kunnen hiermee aan de slag. Elke bezoeker kiest in een wolk van dwarsverbanden een kunstwerk, met daaromheen andere kunstwerken die er een relatie mee hebben. Soms is het onderwerp hetzelfde, soms is dat het doel, of de visie van de kunstenaar. Zo ontstaan er verrassende combinaties. De topstukkenbrowser is een totaal nieuwe manier van het presenteren, waarbij de bezoeker zijn eigen tentoonstelling maakt door een zelf gekozen route te volgen door dit veld van topstukken en het museum hem of haar steeds alternatieve routes biedt om de weg te vervolgen.

De topstukkenbrowser leidt vanzelf naar delen van de collectie die men vanuit de eigen interesses misschien niet direct zou opzoeken. Zo zie je iemand die het museum bezoekt voor de moderne schilderkunst, ineens informatie bekijken over 17de eeuwse beeldhouwkunst. Een mooie manier om de horizon te verbreden.

Het multitouchscherm bevat ook een prachtig driedimensionaal model van het gebouw van het Groninger Museum, waar u op alle mogelijke manieren in, op en onder kunt kijken. Zo ziet u niet alleen precies hoe het gebouw in elkaar zit, maar krijgt u ook informatie over de architecten, hun opvattingen en het ontstaansproces. Voor jong en oud, leuk en verrassend.

Bibliotheek- en collectiecatalogus

Een uitgebreide catalogus van alle boeken, tentoonstellingscatalogi, video’s en artikelen in de bibliotheek van het Groninger Museum en alle objecten uit de museumcollectie vindt u hier.
De publicaties worden niet uitgeleend maar kunnen ter plekke worden ingezien, van dinsdag t/m vrijdag (m.u.v. feestdagen). Kopiëren is mogelijk.