Vier landen, één concert

7 november 2012

Het Groninger Museum en het Prins Claus Conservatorium zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de tentoonstelling Nordic Art 1880-1920. Studenten van het NAIP Ensemble (New Audiences and Innovative Practice) laten zich inspireren door de kunstwerken uit de tentoonstelling. Het componeren en uitvoeren van deze bijzondere muziekcreatie is onder leiding van de spraakmakende componist Guy Wood uit Londen. Op de openingsavond van de tentoonstelling spelen de studenten uit Groningen via een livestream verbinding met NAIP studenten in Noorwegen, IJsland en Zweden. In februari spelen zij dit stuk nogmaals in het Groninger Museum. Deze avond zal voor iedereen toegankelijk zijn. 

Het NAIP Ensemble bestaat uit een groep internationale studenten die een Master in muziek doen. Ze creëren een interactieve muziekvoorstelling voor de tentoonstelling. Ze orkestreren  elementen uit Scandinavische landschappen, schilderijen, verhalen en geluiden. De samenwerking met NAIP studenten in IJsland, Zweden en Noorwegen heeft als doel een authentieke Scandinavische ervaring te realiseren.

Nordic Art 1880 – 1920
De tentoonstelling Nordic Art 1880 – 1920 is een ode aan de volken en culturen van de Noordse landen en biedt een overzicht van 19e en 20e eeuwse Noord-Europese schilderkunst. De prachtige landschappen, portretten en taferelen uit het dagelijkse plattelandsleven tonen zowel overeenkomsten als verschillen tussen de Noordse landen. In de tentoonstelling staat de periode centraal waarin stromingen als het realisme, naturalisme en de meer uiteenlopende stijlen zoals het symbolisme en het opkomende modernisme naast elkaar voorkwamen.

Met dank aan

Dit bijzondere project is mogelijk gemaakt door een bijdrage van GasTerra.

De tentoonstelling Nordic Art 1880-1920 wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van:

Subsidiënten: Gemeente Groningen, Provincie Groningen.
Hoofdsponsor: Stichting Fondsbeheer Culturele Relatie-evenementen Gasunie en GasTerra.
Sponsoren:  Arts & Humanities Research Council, AON, SRC – Cultuurvakanties.
Begunstiger: de BankGiro Loterij.
Mediapartner: Dagblad van het Noorden.
-----------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie/pr: Willemien Bouwers wbouwers@groningermuseum.nl
Telefoon: 050-3666 555

Openingstijden Groninger Museum
Dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.
Op maandag gesloten.