Philippe Starck

Starck paviljoen

  • Overzicht Groninger Museum (detail). Foto: Marten de Leeuw © Groninger Museum

Gastarchitect Philippe Starck (Frankrijk, 1949) behoort sinds jaar en dag tot de internationale designersscene. Zijn ontwerpen zijn wereldberoemd. Daarnaast is Starck actief als architect. In de loop der jaren heeft Starck aan meer dan 40 projecten over de hele wereld meegewerkt.

Pottenbakkerswiel
Philippe Starck ontwierp een paviljoen voor Kunstnijverheid vol met symbolische verwijzingen. Hijontwierp zowel de buiten- als de binnenkant. De ronde vorm van de ruimte is een schaal op een pottenbakkerswiel. De scheuren in de vloeren en wanden zijn uitvergroot craquelé van aardewerk. De kleur grijs verwijst naar klei. Starck ontwierp alle details. Voor de praktische uitvoering werd hij ondersteund door ontwerper Albert Geertjes.

Het interieur van het Starckpavaljoen heeft langs de ronde wand, een doorlopende wandvitrine. Deze vitrine is niet overal even diep. Dit verwijst naar de schommelende beweging van een schaal op een pottenbakkerswiel.

Witte vitrages
De ronde ruimte wordt op een labyrintachtige wijze onderverdeeld door doorzichtige witte vitrages. Aanvankelijk bedacht Starck gordijnen in de kleuren lila, oranje en rood. Zo ontstaat het idee en de sfeer van een ontdekkingsreis in een sprookjesachtige wereld. Het geheel is niet in één keer te overzien. Door de transparantie worden tipjes van de sluier opgelicht.

De vitrines in het middengedeelte hebben de vorm van ijsblokjes. IJs staat voor de ideale manier van conserveren. Starck bedacht oorspronkelijk echte ijsblokken, maar daarvoor bleek het koelsysteem te omvangrijk.

Centraal in de ruimte bevindt zich een grote wereldbol die door Starck is ontworpen. Hierop zijn de handelsroutes van de Verenigde Oost-Indische Compagnie vanuit Nederland naar Batavia en het Verre Oosten uitgezet. Deze wereldbol is het eerste object dat de bezoeker ziet wanneer hij de trap opkomt en naar het midden van het paviljoen loopt.