Rijk in Groningen – Borgen en Stadspaleizen 1600-1800

MENDINI -1

27 mei 2017 t/m 12 november 2017

Vooraanstaande Groningse families woonden in de 17e en 18e eeuw op borgen en in stadspaleizen. De bewoners van de Ommelander borgen hadden vaak ook een groot huis in de stad en de rijke burgers van de stad hadden buitenverblijven in Haren of langs de diepen in de Veenkoloniën. De meeste huizen zijn verdwenen, maar de rijkdom is nog te zien in bewaard gebleven afbeeldingen, bouwfragmenten en huisraad. Door de onderlinge rivaliteit van deze adellijke families, die hun macht aantoonden met rijkdom, zijn er ontelbare bijzondere voorwerpen voor hen gemaakt door kunstenaars, zilversmeden, meubelmakers, houtsnijders en glas-in-loodschilders.
De tentoonstelling Rijk in Groningen  Borgen en Stadspaleizen 1600-1800 brengt de grootste schatten uit deze periode in Groningen samen.

Groninger Museum borgenexcursies
Naast de tentoonstelling in de stad, organiseert het Groninger Museum ook een excursie naar Groninger borgen, zodat u ook in de provincie kunt genieten van het prachtige erfgoed dat Groningen rijk is. Lees er hier meer over.

Ontdek de borgen ook met de fiets! Download de gratis fietsroutes:
- Fraeylemaborg, Slochteren
- Landgoed Nienoord, Leek

• Jan Jansz de Stomme, Evert en Reint Lewe tot Middelstum, 1657, aankoop met steun Vereniging Rembrandt, 1981
  • Vanitas, Hermannus Collenius, 1669 - 1720, collectie Groninger Museum
  • Unico Michiel de hertoghe van Feringa, 1695 - 1700, Hermannus Numan, Groninger Museum