Wall House #2 EXPO

In Wall House #2 is een groepsexpositie te zien van kunstenaars uit de wijk Hoornse Meer. Vamba Sherif is schrijver, Boelo Klat is componist en pianist, Jan Swart is beeldend kunstenaar en Gea Schenk is fotograaf.

Wall House #2 is ieder weekend open van 12.00 - 17.00 uur (tot en met 29 oktober 2017). Naast de Wall House #2 EXPO is er ook een tentoonstelling die meer over de architectuur van Wall House #2 en zijn architect John Hejduk uitlegt.

  • De Zwarte Napoleon, Vamba Sherif, Wall House #2, Groninger Museum

Vamba Sherif is in 1973 in Kolahun (Liberia) geboren. Hij groeide op in een milieu van Afrikaanse intellectuelen. Hij bracht een groot deel van zijn jeugd door in Koeweit, waar zijn vader aan de universiteit doceerde en waar hij kennismaakte met de Afrikaanse, Europese, Amerikaanse en Arabische literatuur. Na de Eerste Golfoorlog, die hij van nabij meemaakte, week hij met zijn familie uit naar Syrië en later naar Nederland, waar hij rechten studeerde.

Hij debuteerde in 1999 bij uitgeverij De Geus met ‘Het land van de vaders’. Zijn vijfde boek ‘De Zwarte Napoleon’ werd genomineerd voor de titel Beste Groninger Boek 2016. Zijn werk is in verschillende talen verschenen, waaronder Engels, Frans, Spaans en Duits. Vamba is ook ambassadeur VluchtelingenWerk Noord-Nederland.

www.vambasherif.com

  • Boelo Klat, Wall House #2, Groninger Museum

Boelo Klat, Groningen (1962), pianist en componist begon op zesjarige leeftijd met pianospelen. Na zijn studie klassiek en jazz aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen legde hij zich toe op het componeren en het uitvoeren van eigen composities. In zijn muziek is Klat een avontuurlijk verteller. Zijn composities ontstaan meestal vanuit een fictief beeld dat zich als een film in zijn gedachten afspeelt. Optimaal gebruikmakend van zijn onbegrensde techniek boetseert Klat sprankelende verhalen die net zo gemakkelijk ontstaan vanuit verstilling als uit een vette groove. Harmonie en een verfijnde timing zijn daarbij sleutelwoorden.  Klat's composities variëren van doordacht tot uitgelaten en klinken soms zo vanzelfsprekend dat je denkt ze al eerder gehoord te hebben. Onmogelijk, maar het kenmerkt onverbiddelijk het vakmanschap dat Klat eigen is.

www.boeloklat.nl

  • Jan Swart, Wall House #2, Groninger Museum

Inkten en Collages

Jan Swart (1956), woont en werkt in Groningen en maakt het liefst series. In Wall House #2 zijn de komende tijd twee recente series te zien: werk op papier met Chinese inkt en een reeks collages met krantenfoto’s. Het zijn allemaal werken zonder titel. De beeldtaal laat veel aan de verbeelding van de toeschouwer over. Zo ontstaat een tentoonstelling van ontdekkingen.
In het geval van de inkten betekent dat geen kleur, alleen zwart/wit, geen taal, alleen beeld. Wat volgt is interpretatie. Natuurlijk is die sturing van de kunstenaar er. De kunstenaar brengt aan, het materiaal neemt op, de kunstenaar reageert. Als in een schaakspel ontstaat  een stelling die elke keer spannend is. De werken bevatten meer lagen dan bij de eerste indruk. Vanuit dit idee zijn ook de collages gemaakt. De foto’s zijn afkomstig uit de volledige jaargang 2010 van NRC Handelsblad, een jaargang die werd bewaard om er pas na jaren gebruik van te maken. De collages bestaan uit een combinatie van twee foto's die samen een eigen wereld vormen. Vanuit het perspectief van 2017 wordt de toeschouwer aan het werk gezet bij het creëren van beeld en betekenis. 

www.janswart.com

  • Gea Schenk, Wall of Fame, Wall House #2, Groninger Museum

Gea Schenk, Assen (1970) is sociaal en documentair fotograaf. In december 2012 is zij afgestudeerd aan de Fotoacademie. Ze fotografeert mensen en hun eigenaardigheden. Of liever gezegd, het zijn de dagelijkse dingen van de mensen die haar intrigeren. Op zoek naar eigenheid en echtheid van de mens. Door dit te verbeelden wordt het tastbaar en daardoor iets om te koesteren.

The Wall of Fame betreffen portretten van wijkbewoners van de Hoornse Meer, de buren van Wall House #2. Het is een groeiend project die de betrokkenheid van de wijk symboliseert. Na verloop van tijd wordt de vorm van het project steeds beter zichtbaar. 

www.geaschenk.nl