In de tentoonstelling Hoe Van Gogh naar Groningen kwam is werk te zien van kunstenaars Shivangi Kalra, Tosja van Lieshout en Sara van Vliet. De presentatie van het werk van deze alumni studenten van Academie Minerva maakt de verbinding tussen generaties zichtbaar, met als rode draad het werk van Van Gogh. Hoe het museum de studenten van nu inspireert is bovendien te zien in een tentoonstelling van kunstacademiestudenten aan de Praediniussingel in Groningen die vanaf vrijdag 13 december opent.
Hoe Van Gogh naar Groningen kwam vertelt het verhaal van ondernemende studenten, die vanaf 1896 de moderne kunst naar het Noorden haalden. Niet is alleen het werk van Van Gogh te zien, maar ook van Jan Toorop, Johan Thorn Prikker, Henri de Toulouse-Lautrec en kunstenaars van De Ploeg. De laatste zaal is ingericht met het werk van de recent afgestudeerde studenten van Academie Minerva. Te bewonderen zijn My White Room in Groningen van Shivangi Kalra (Delhi, 1998), Voorzichtigheid (Oleander) van Sara van Vliet (Baarn, 1998) en To Mend is to Bend – Heading Home Again van Tosja van Lieshout (Tilburg, 1999).
Extra tentoonstelling te zien in gebouw Academie Minerva
Het Groninger Museum en Academie Minerva zoeken rond Hoe Van Gogh naar Groningen kwam actief de samenwerking op en maken zichtbaar hoe kunst, museum en onderwijs verbonden zijn. De huidige locatie van Academie Minerva aan de Praediniussingel in Groningen was zo’n 130 jaar geleden het net geopende Groninger Museum. Vanaf vrijdag 13 december organiseren studenten van Minerva er opnieuw een tentoonstelling: Almond Blossoms. Zij blikken hierin terug op de tentoonstelling van Van Gogh die in 1896 in dat gebouw te zien was. Met hun inzichten stellen 20 studenten van nu een expositie samen die de huidige tijdgeest weerspiegelt, met thema’s als natuur, mentale gezondheid en actuele maakprocessen.