Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale gebruikersbeleving. Lees onze cookieverklaring

Naar hoofdinhoud

Synagoge Groningen

1 Niels Knelis Museumnacht 0420 DSC7995
1 Niels Knelis Museumnacht 0420 DSC7995

In de Synagoge Groningen zijn meerdere tentoonstellingen te bewonderen en kun je met een audiotour door het prachtige gebouw dwalen. Bovendien is er muziek van Het Blauwe Uur.

Check de lineup

3 Synagoge G2 K Marleen Annema WEB 4109
Doorlopend | Expositieruimte

Expositie: Verhalen over het jodendom en joodse Groningers

Wist je dat er al meer dan vier eeuwen joden in Groningen wonen? In de expositie maak je kennis met de geschiedenis van de joodse gemeenschap in Groningen tot op de dag van vandaag. Oude foto’s, gebruiksvoorwerpen, maar ook in films en de doe-objecten wordt de veelzijdigheid van de joodse cultuur zichtbaar. Over ondernemers en onderwijzers, over armenzorg en supersterren. Ook leer je over de joodse godsdienst en over de betekenis van de feestdagen. En dat allemaal in de kleurrijke sjoel van Groningen!

1 Banner beeldmerk
Doorlopend | Expositieruimte

Zomerexpositie: 'A Dutch Lawrence of Arabia?'

Jacob Israël de Haan, een man met vele gezichten en nog meer verhalen. De zoon van een Joodse voorzanger in het Drentse Smilde schopte het tot journalist, dichter, schrijver, leraar én jurist! Hij was de auteur van Pijpelijntjes, de eerste Nederlandse autobiografische homoseksuele roman. Ondanks dat De Haan slechts 42 jaar werd, maakte hij een blijvende indruk. In 1919 vertrok hij naar Palestina, daar werd hij op 30 juni 1924 - dit jaar exact 100 jaar geleden - vermoord vanwege zijn scherpe kritiek op politiek zionisme. In deze expositie in Synagoge Groningen leer je de man kennen die door sommigen beschouwd wordt als ‘een Nederlandse Lawrence of Arabia’. Maar was hij dat ook?

2 Synagoge G2 K Marleen Annema WEB 3929
Doorlopend | Expositieruimte

Audiotour: Ontdek Synagoge Groningen met Bertien Minco

In de audiotour neemt Bertien Minco je mee langs de momenten in haar familiegeschiedenis waarbij de synagoge centraal staat. Bertien is geboren in Groningen en groeide in de jaren ’60 op in de joodse gemeenschap. Ook haar vele van haar voorouders woonden en werkten in stad en provincie Groningen. Haar ouders Manuel en Stelly hebben zich in de jaren ’70 ingezet voor de restauratie en herinwijding van de synagoge. Via Bertien leer je de Groningse synagoge en de joodse tradities op een hele persoonlijke en toegankelijke manier kennen! De audiotour volg je met je eigen smartphone, duurt ongeveer 30 minuten en wordt aangeboden in het Nederlands, Engels en Duits.

12 Foto kwartet GM
Doorlopend | Expositieruimte

Het Blauwe Uur

Deze avond klinkt de vrolijke, maar soms ook melancholische muziek van de Groninger band Het Blauwe Uur in Synagoge Groningen. Tussen 19.00 en 01.00 uur verzorgt de band telkens blokken muziek. Het Blauwe Uur bestaat uit Tim Meeuws (zang en baglama), Conny Essbach (accordeon en zang), Ron Glasbeek (contrabas en zang) en Bert Heikema (gitaar en zang). Hun repertoire bevat chansons, musette-, rebètika-, balkan- en gypsy stukken; muziek die gemakshalve getypeerd worden als ‘Europeana’.